Na počátku 70.let minulého století poprvé vzlétl malý regionální proudový letoun označený Falcon 30. Jeho výrobce, francouzská firma Dassault, se tímto letounem snažila zaplnit mezeru na trhu, mezi malými korporátními letouny a proudovými dopravními letadly pro krátké tratě. Nový letoun vycházel z obchodního typu Falcon 20 a jeho prototyp poprvé vzlétl dne 11.5.1973. a ve stejném roce byl představen na Pařížském aerosalonu. Oproti Falconu 20 měl o více než 2 metry prodloužený trup. Průměr trupu byl stejný jako u obchodního typu, úpravou interiéru se ale dosáhlo zvýšení počtu sedadel cestujících na 30. U sériových letadel se počítalo s mírně zvětšeným průměrem trupu. Křídlo mělo větší rozpětí, zachovávalo si však stejnou mechanizaci jako u typu Falcon 20.

Jako motory zvolil výrobce moderní americké pohonné jednotky s velkým obtokovým poměrem AVCO Lycoming ALF-205D (později použité u typu British Aerospace /Avro/ BAe-146) o tahu 27 kN. Výrobce letoun nabízel australské letecké společnosti Ansett, ale neuspěl. Stejně dopadl v případě americké letecké společnosti Eastern Air Lines. Jistý zájem projevila francouzská letecká společnost TAT, která hodlala Falcon 30 nasadit na linku Štrasburk-Brusel. Zájem však nakonec opadl a prototyp byl odstaven již v roce 1974 po nalétání pouhých 60 hodin.

Nezájem dopravců byl způsoben ropnou krizí z roku 1973, kdy země sdružené v organizaci OPEC snížily těžbu ropy a její cena během roku stoupla téměř čtyřnásobně. Od toho se samozřejmě odvíjela cena leteckého paliva a provozovat malé proudové letouny pro dopravu několika desítek cestujících se stalo pro dopravce finančně neúnosné. Začali dávat přednost turbovrtulovým letounům s kapacitou do 50 míst, které na krátkých tratích pak dominovaly až do počátku 90.let kdy se na linkách objevily první moderní regionální proudové letouny.

Firma Dassault tak vývoj letounu Falcon 30 ukončila již v roce 1975. Prodloužená verze Falcon 40 pro maximálně 40 cestujících zůstala jen na papíře.

Dassault Falcon 30 na Pařížském aerosalonu 1973 (foto © Tom Kaminisky)


Rozpětí 18,03 m
Délka 19,87 m
Výška 5,32 m
Maximální vzletová hmotnost 16 000 kg
Cestovní rychlost  767 km/h
Dolet 1230 km
Počet cestujících v typické konfiguraci 30
Počet členů letové posádky 2
Počet členů palubního personálu 1
Motory 2x AVCO Lycoming, tah po 27 kN