V roce 1946 zahájila italská firma Breda vývoj zatím největšího italského dopravního letounu. Jako šéfkonstruktéra angažovala zkušeného Fillipa Zappatu. Projekt nového letounu tak dostal označení Breda-Zappata BZ-308. Cílem Zappaty bylo vyvinout letoun, který by mohl konkurovat americkým typům - Lockheedu Constellation a připravovanému Douglasu DC-6.  Nový stroj čtyřmotorový stroj poháněly britské pístové motory Bristol Centaurus 568 o výkonu 1862 kW, které roztáčely pětilisté vrtule. Domácí, italské, motory o obdobném výkonu totiž nebyly k dispozici.

 

Trup byl koncipován pro dopravu 55 cestujících, v celoekonomické konfiguraci se jich tam vešlo až 80. Britové ovšem zdržovali dodávky motorů a tak se vývoj táhl. Příliš se jim totiž nechtělo podporovat vývoj letounu, který konkuroval také jimi vyvíjeným typům a navíc ještě v donedávna nepřátelské Itálii. První prototyp BZ-308 tak vzlétl až 27.8.1948. Zkoušky pokračovaly víceméně úspěšně a tak o BZ-308 projevili zájem vlády Argentiny, Indie a Íránu, které letounu hodlali zakoupit pro své státní letecké společnosti. Avšak továrna Breda neměla dostatek finančních prostředků na dokončení vývoje, tak aby byl BZ-308 schválen k civilnímu provozu s cestujícími. Italská vláda odmítla projekt finančně podpořit. Víceméně na to ani finance neměla. Válkou zničená Itálie dostávala finanční podporu na základě Marshallova plánu. Ten ovšem samozřejmě nepočítal s tím, že by podpora měla jít do vývoje dopravních letadel, které by navíc mohly konkurovat typům vyráběných v zemích, které Itálii finančně podporovaly.

Továrna Breda mezitím vyvíjela lehký vojenský transportní letoun Breda-Pittoni B.P.471, které hodlala nabídnout italskému vojenskému letectvu, které nové transportní letouny potřebovalo. Kdyby se obchod podařil, zbyly by finance na dokončení vývoje dopravního BZ-308. Obchod se ale nepodařil, kvůli důvodům zmíněným výše. Italské vojenské letectvo zakoupilo americké letouny Fairchild C-119 Boxcar.

Tím přechodně skončil i vývoj větších dopravních a transportních letadel v Itálii (obnoven byl až v polovině 60.let kdy začal vývoj vojenského transportního typu Alenia G-222).  Prototyp letounu BZ-308 převzalo italské vojenské letectvo, které s ním až do roku 1954 provozovalo spojení Říma se somálským Mogadišem. Dne 21.2.1954 byl letoun těžce poškozen, když se na letišti v Mogadišu srazil při přistání s nákladním vozem, který se bez povolení pohyboval na dráze. Oprava se již nevyplatila a tak byl prototyp BZ-308 ponechán na letišti bez opravy a později sešrotován.

Prototyp BZ-308 je vidět ve filmu Prázdniny v Římě v čase 01:12:30, kdy s ním do Říma přiletí agenti Scotland Yardu, kteří mají hledat uprchnutou princeznu, kterou hraje Audrey Hepburnová.




Rozpětí 42,10 m
Délka 33,52 m
Výška 7,15 m
Maximální vzletová hmotnost 46 500 kg
Cestovní rychlost  441 km/h
Dolet 5000 km
Počet cestujících v typické konfiguraci 55
Počet členů letové posádky 5
Motory 4x Bristol Centaurus 568, výkon po 1862 kW