Dne 9.2.1992 odstartoval v časných ranních hodinách ještě za tmy ze senegalského Dakaru letoun typu Convair CV-640. Stroj byl vyroben v roce 1952 a létal pod americkou registrací N862FW. Letoun společnosti Gamcrest mířil do prázdninového letoviska Cap Skirring nacházejícím se na pobřeží Atlantického oceánu v Gambii.

Šestičlenné posádce velel 67letý americký pilot dále se na palubě nacházelo 50 klientů cestovní kanceláře Club Med. Stroj si pronajala letecká společnost Air Senegal, která pro Club Med spojení mezi Dakarem a Cap Skirring zajišťovala.

Stroj nebyl v dobrém technickém stavu a Air Senegal si ho najal zejména kvůli nízké ceně. Convair přeletěl v 04:54 hlavní město Gambie Banjul a o deset minut později začal klesat k letišti Cap Skirring a za dalších 10 minut letoun havaroval. Při přistávacím manévru zachytil křídlem o vrcholky stromů a zřítil se na zem. Zahynulo 26 cestujících a 4 členové posádky včetně pilota.

Následné vyšetřování odhalilo znepokojivé skutečnosti. Letoun se totiž o přistání na letišti Cap Skirring vůbec nepokusil, ale přistával na příjezdové cestě k bungalovům Club Med. Pilot totiž  zaměnil přistávací dráhu letiště s osvětlenou silnicí.

Letoun byl ve velmi špatném technickém stavu, jak vypověděl jeden ze členů posádky, který nehody přežil, týden před havárií museli nouzově přistát, jelikož z poškozených nádrží unikalo palivo. V kabině cestujících byl letoun také značně „opotřebovaný“, sedačky byly poškozené, některé bezpečnostní pásy nešly zapnout.

K pilotování se majiteli podařilo najmout starého amerického pilota, který se ovšem vždy před letem ještě musel napít na kuráž. Podle svědků si vozil v kokpitu láhev whisky, kterou průběžně konzumoval. Společnost

Pozůstalí po obětech havárie zažalovali Club Med a případ se táhl až do roku 2000, kdy soud uznal vinnými dva zakladatele Club Med za neúmyslné zabití, jelikož si měli prověřit technický stav letounu, kterými přepravovali svoje zákazníky.

 

 

Foto: © http://www.crashdehabsheim.net/