V pokračování videích leteckých havárií uvidíte další tři nehody se stručným popisem k čemu došlo. Jako první je zařazena havárie Airbusu A320 na leteckém dnu v Habsheimu z roku 1988, kdy se stroj plný cestujících zřítil po nízkém průletu do lesa. Následuje pád těžkého nákladního letounu Boeing 747 Jumbo Jet letecké společnosti National Airlines pár sekund po startu z afghánského Bagramu a poslední video ukazuje havárii stroje McDonnell Douglas MD-11 při přistání v japonském Tokyu.

 

Air France 26.6.1988

K vyhlídkovému letu byl na letišti v Basileji dne 26.6.1988 připraven zbrusu nový typ letadla Airbus A320. V rámci letu bylo v plánu také provést ukázku nového na letadla na leteckém dnu v Habsheimu. Ta se měla uskutečnit průletem nad betonovou ranvejí 02/20 dlouhou 1000 metrů ve výšce 1000 stop. V den konání leteckého dnu, ale organizátoři kvůli směru větru změnili předváděcí ranvej na travnatou 06/24, která byla o třetinu kratší. Piloti tuto změnu zjistili až při příletu k leteckému dnu a na poslední chvíli srovnali stroj do osy ranveje 02/20 a zahájili průlet na minimální rychlosti. Byli však v menší výšce než ukládali předpisy a po průletu již nestačili letoun uvést do stoupání a začali kosit vrcholky stromů v lese. Kapitán havarovaného letounu přežil a odpovědnost za havárii odmítl. Tvrdil, že za havárii mohlo selhání tehdy nového systému řízení pomocí elektrických impulzů „fly-by-wire“.

(více informací o této havárii naleznete v knize Letecké katastrofy a jejich vyšetřování 01, po kliknutí se zobrazí nabídka knihkupectví)

  

 

National Airlines 29.4.2013

Nákladní Boeing 747 Jumbo Jet americké letecké společnosti National Airlines přepravoval smluvně materiál pro americkou armádu. Jednalo se o letoun registrovaný N949CA dodaný v roce 1993 společnosti Air France, v roce 2007 přestavěný na nákladní verzi a roku 2010 odprodaný National Airlines. Let číslo NCR102 odstartoval ze spojenecké základny v Afghánistánu označené Camp Bastion naložený pancéřovanými vozidly. Poté přistál pro natankování paliva na americké základně Bagram, V té době zuřila v okolí Bagramu prudká bouřka. Boeing 747 se několik vteřin po startu z Bagramu zřítil, příčinou havárie byl špatně upevněný náklad. Během startu se uvolnilo více než 15 tun těžké obrněné vozidlo a sjelo trupem směrem dozadu, kde nárazem zničilo hydraulické potrubí potřebné k ovládání letadla.

 

 

FEDEX 23.3.2009

Nákladní letoun typu McDonnell Douglas MD-11F přistával na letu číslo FDX80 v japonském Tokyu po cestě čínského Guangzhou. Stroj pilotovali dva zkušení američtí piloti, čtyřiapadesátiletý Kevin Mosley a devětačtyřicetiletý Anthony Pino. Mosley byl bývalý stíhací pilot amerického letectva strojů F-4 Phantom, Pino zas dříve létal na obřích transportních letadlech Lockheed C-5 Galaxy. Letadlo klesalo příliš rychle, během přistání podrovnal pilot stroj pozdě a došlo k odskočení letadla od ranveje. První důstojník Pino poté potlačil řízení, letoun sklonil příď k zemi a opět se odrazil od ranveje, tentokrát  předním podvozkem a do výšky 5 metrů. Pino opět tlačil řízení dopředu letoun dopadl prudce na ranvej a silou nárazu došlo k odlomení levé části k křídla. Letadlo se převrátilo, začalo hořet a oba piloti zahynuli (na videu je zachycen již jen poslední odskok letadla).