V dalším pokračování seriálu videí leteckých havárií uvidíte z okénka vozidla natočený hořící Concorde letecké společnosti Air France, který se v roce 2000 zřítil u pařížského letiště Charlese de Gaulla. Dále pak přistání velkokapacitního Boeingu 767 na hladinu Indického oceánu a jako třetí příliš rychlé přistání Airbusu A320 v Sao Paulo zakončené ohnivým infernem.

 

Air France 4590, 25.7.2000

K jediné fatální havárii nadzvukového dopravního letadla Concorde došlo v roce 2000. Na pařížském letišti Charlese de Gaulla byl připraven ke startu stroj Concorde letecké společnosti Air France. Letoun měl namířeno na charterovém letu číslo AF4590 do New Yorku a byl do posledního místa zaplněn. Krátce po vzletu se však zřítil na hotel stojící poblíž letiště. Všichni na palubě Concorde zahynuli a také 4 lidé v hotelu. Příčinou havárie byla z největší pravděpodobností kovová část, která odpadla z letounu startujícího před Concordem. Nadzvukový stroj si o ní zničil pneumatiku a její úlomky prorazily palivovou nádrž. Stroj začal hořet a krátce poté se stal neovladatelným.

 

  

(více informací o této havárii naleznete v knize Letecké katastrofy a jejich vyšetřování 01, po kliknutí se zobrazí nabídka knihkupectví)

 

Ethiopian Airlines 961, 23.11.1996

V devadesátých letech byly dříve poměrně časté únosy letadel již na ústupu. Přesto se však v roce 1996 odehrál jeden z nejtragičtějších únosů letadel všech dob. Stroj typu Boeing 767-200ER letecké společnosti Ethiopian Airlines odstartoval z keňského Nairobi a mířil do Brazzaville v Kongu. Dvacet minut po startu do pilotní kabiny vstoupili tři muži a letadlo unesli. Požadovali let do Austrálie, na který ale neměl letoun dostatek paliva. Po vyprázdnění palivových nádrží byl kapitán nucen přistát s letadlem na břicho na mořskou hladinu. Stroj se rozlomil a v důsledku havárie zahynulo 125 osob.

 

  

(více informací o této havárii naleznete v knize Letecké katastrofy a jejich vyšetřování 02, po kliknutí se zobrazí nabídka knihkupectví)

 

TAM 3054, 17.7.2007

Havárie s nejvíce obětmi na životech ve které figuroval typ Airbus A320 se odehrála v červenci 2007 na letišti  Congonhas v brazilském Sao Paulu. Letoun společnosti TAM přistával v noci v dešti a byl plně obsazen. Piloti nesprávně nastavili letoun do přistávací konfigurace a neubrzdili stroj na krátké ranveji městského letiště Congonhas, za kterou se v bezprostřední blízkosti nacházelo skladiště společnosti TAM. Při nárazu letadla do budovy a následném požáru zahynulo 187 osob z paluby letadla a 12 na zemi.

 

   

 

O dalších leteckých katastrofách se dočtete v knize LETECKÉ KATASTROFY A JEJICH VYŠETŘOVÁNÍ 03, kterou seženete ve všech dobrých knihkupectvích nebo na internetu pod linkem níže:

https://knihy.heureka.cz/letecke-katastrofy-a-jejich-vysetrovani-3-lukas-musil/#prehled/