Nová série článků přináší přehled nejhorších havárií, které se jednotlivých typů letadla od různých výrobců, první díl je o letadlech firmy Boeing. Naštěstí zatím nepřekonanou nejtragičtější havárií letadel v historii je srážka dvou Boeingů 747 na Kanárských ostrovech v roce 1977, ve které figurovala letadla společností PAN AM a KLM.  Celkem při této havárii zahynulo 583 osob, v jednotlivých letadlech pak bylo 335 obětí z letadla PAN AM a 248 z letadla KLM. Pokud budeme chtít ale vědět při jaké havárii Boeingu 747 zahynulo nejvíc osob, jedná se o úplně jinou tragickou událost, která je v následujícím článku.

 

Boeing 707, Alia Royal Jordanian Airlines, 3.8.1975, Agadir, Maroko (188 obětí)

Marocká letecká společnost Royal Air Maroc si od jordánského dopravce Alia (resp. její pobočky Jordanian World Airways) pronajal Boeing 707-321C k charterovému letu z Paříže do Agadiru. Měl dopravit marocké dělníky pracující ve Francii a jejich rodiny na dovolenou domů. Piloti společnosti Alia neznali dobře letiště Agadir a přiblížení k němu. Začali se tak přibližovat k letišti od severovýchodu namísto od běžnějšího přiblížení ze severního směru. Ve tmě a mlze v čase 04:25 narazil Boeing 707 při klesání křídlem do horského masivu ve výšce 730 metrů nad mořem. Letoun se zřítil a havárii nepřežilo všech 188 osob na palubě.

Přesně tento letoun se zřítil den po pořízení této fotografie v Agadiru (foto: Michael Bernhard)

 

Boeing 717

Tento typ neměl zatím žádnou havárii s obětmi na životech.

 

Boeing 727, Mexicana de Aviacion, 31.8.1986, Maravatio, Mexiko (167 obětí)

 Pět let starý letoun typu Boeing 727-264 Advanced  letecké společnosti Mexicana odstartoval z Mexica City a měl namířeno přes Puerto Vallarta a Mazatlán do Los Angeles. Patnáct minut po startu ohlásila posádka řízení letového provozu explozi na palubě a záměr vrátit se do Mexico City. Několik minut před přistáním přestal být stroj ovladatelný a zřítil se do hor před letištěm. Zahynulo všech 167 osob na palubě. Za příčinu havárie se nejdříve označovala bomba na palubě, k odpovědnosti za ni se totiž přihlásilo několik teroristických skupin. Pozdějším vyšetřováním se ovšem ukázalo, že příčinou havárie byla exploze pneumatiky v podvozkové šachtě, která narušila palivové vedení a rovněž prorazila trup. Kvůli unikajícími palivu vznikl požár, který zničil kabely řízení.

Ilustrační foto: Ron Monroe

 

Boeing 737, Lion Air, 29.10.2018, Jávské moře,  Indonésie (189 obětí)

Několik měsíců starý letoun Boeing 737 MAX8 indonéské letecké společnosti Lion Air odstartoval v 06:20 z Jakarty a měl namířeno do Pankgal Pinang. Avšak již 13 minut po startu ztratilo řízení letového provozu s posádkou rádiové spojení a letoun dopadl do moře. Havárii nepřežilo všech 189 osob na palubě. Po důkladném vyšetřování byl hlavní příčinou havárie určen systém MCAS, který měl zabraňovat přetažení stroje za kritický úhel náběhu. Došlo ovšem k poruše čidla úhlu náběhu, které začalo dodávat chybná data a systém MCAS začal tlačit nos letounu k zemi. Piloti se snažili několikrát příď zvednout manuálním zásahem do řízení, avšak systém MCAS tlačil příď dolů stále intenzivněji, až došlo k havárii. Během přeškolení na typ Boeing 737 MAX nebyla posádka na zabudování systému MCAS v letadle upozorněna.

Ilustrační foto: Firstmareza Ilhami

 

Boeing 747, Japan Air Lines, 12.8.1985, Osutaka, Japonsko (520 obětí)

V 18:12 odstartoval 11 let starý letoun Boeing 747SR-46 z letiště Tokyo – Haneda do Osaky. Jednalo se o speciální verzi Boeingu 747 pro japonské vnitrostátní lety s kapacitou přes 500 cestujících. Za necelých 15 minut hlásila posádka problémy s letadlem a záměr přistát zpět v Tokyu. V 18:56 ale stroj zmizel z radaru pozemní kontroly a bylo po něm vyhlášeno pátrání. Trosky letadla byly nalezeny v horách 100 kilometrů od Tokya, při havárii zahynulo 520 osob. Příčinou havárie byla špatně provedená oprava přetlakové přepážky, která vedla k destrukci ocasních ploch. Přesto piloti dokázali s letounem bez ocasu letět téměř 30 minut.  Více o této havárii naleznete v knize: Letecké katastrofy a jejich vyšetřování.

Přesně tento letoun havaroval cca 1 rok po pořízení této fotografie (foto: Kjell Nilsson)

 

Boeing 757, Birgenair, 6.2.1996, Atlantický Oceán (189 obětí)

Stroj tureckého dopravce typu Boeing 757-200 měl namířeno z Dominikánské Republiky přes kanadský Gander do Frankfurtu a Berlína s německými turisty vracejícími se domů z dovolené. Stroj odstartoval k nočnímu letu ve 23:42, avšak již 5 minut po startu se zřítil do oceánu, kde nalezlo smrt všech 189 osob na palubě. Při vyšetřování vyšlo najevo, že letounu špatně fungoval jeden ze dvou rychloměrů, bohužel právě ten, ze kterého bral údaje zapnutý autopilot. Více o této havárii naleznete v knize: Letecké katastrofy a jejich vyšetřování.

Přesně 189 obětí měla také na svědomí havárie Boeingu 757 American Airlines, který byl dne 11.9.2001 naveden teroristy, aby narazil do budovy Pentagonu. Tehdy zahynulo 64 osob na palubě letadla a 125 v budově.

Foto: Klaus Brandmaier

 

Boeing 767, Lauda Air, 26.5.1991, Phu Toey, Thajsko (223 obětí)

Letoun Boeing 767-300ER rakouské společnosti Lauda Air letěl na lince Hongkong – Bangkok – Vídeň. Na úseku Bangkok – Vídeň bylo na palubě 223 lidí včetně posádky, stroj se vznesl do vzduchu několik minut po 23. hodině. Ve 23:17 ale zmizel z obrazovky radaru a druhý den byly v džungli nalezeny jeho trosky. Nikdo havárii nepřežil. Příčinou havárie byl náhle při vzletu vysunutý obraceč tahu (zařízení, které má brzdit letoun po dosednutí na ranvej) na motoru číslo 2, který stroj přetočil na záda a ten havaroval. Více o této havárii naleznete v knize: Letecké katastrofy a jejich vyšetřování.

Havarovaný letoun registrace OE-LAV na snímku z roku 1989 z Vídně (foto: Simon Kindall)

 

Boeing 777, Malaysia Airlines, 14.7.2014, Hrabove, Ukrajina (298 obětí)

Boeing 777 malajského národního dopravce odstartoval z Amsterdamu v půl jedné odpoledne. Letoun měl namířeno do Kuala Lumpuru, na jeho palubě byla většina cestujících Nizozemci. Letoun zamířil na standartní letové trase z Nizozemska do Malajsie, která vedla přes Ukrajinu, kde na východě probíhaly boje mezi ukrajinskou armádou a ruskými separatisty. Na letoun byla ruskými separatisty omylem vypálena raketa země-vzduch typu Buk. Letoun se zřítil a zahynulo všech 298 osob na palubě.

Havarovaný letoun na snímku z Říma z roku 2011 (foto: Alan Wilson)

 

Boeing 787

Tento typ neměl zatím žádnou havárii s obětmi na životech.

 

Provoz stránek www.czechairliners.net můžete podpořit zakoupením některé z knih níže, předem děkujeme: