V roce 2015 se událo celkem 16 leteckých havárií což je z hlediska počtu havárií nejlepší výsledek v historii. Při haváriích zahynulo celkem 560 osob, čímž se rok 2015 stal pátým nejlepším. Událo se také několik závažných nehod naštěstí bez obětí na životech.

1. Turkish Airlines, 4.3.2015, Kathmandu, Nepál

Posádka Turkish Airlines prováděla opakované přiblížení na přistání v nepálském Kathmandu. Byla mlha a velmi špatná dohlednost pod 200 metrů, což bylo méně než stanovená minimální dohlednost. O této meteorologické situaci ale nebyla posádka od pozemního dispečinku v Kathmandu informována. Posádka tak prováděla přiblížení s autopilotem až do výšky 427 metrů. Airbus A330-300 pak tvrdě dosedl s levou hlavní podvozkovou nohou mimo vzletovou a přistávací dráhu a následně z ní vyjel. Zastavil 872 metrů od bodu dosednutí kvůli zlomenému příďovému podvozku. Nikdo z 235 osob na palubě nebyl vážně zraněn. Letiště Kathmandu muselo být kvůli vyprošťování letadla uzavřeno, nedisponovalo totiž těžkou technikou na jeho vytažení z bahna. Nepál musel požádat o pomoc Indii, která na místo vyslala vojenský C-130J Hercules s potřebnou vyprošťovací technikou a personálem. Hercules přistál na letišti v Kathmandu dne 5.3. a 7.3. se podařilo Airbus vyprostit z bahna. Letoun byl odepsán z provozu.

2. British Airways, 8.9.2015, Las Vegas, USA

Boeing 777-200 vzlétal na lince Las Vegas – Londýn Gatwick přičemž došlo k požáru motoru. Posádka přerušila vzlet a zahájila nouzové úkony s následnou evakuací 170 osob na palubě (157 cestujících a 13 členů posádky). Kouř začal totiž již pronikat do kabiny cestujících. Pohotově zareagovali řídící letového provozu, kteří pilotům pomohli nasměrovat letadlo tak, aby požár byl na závětrné straně letadla a pak teprve byla zahájena evakuace. Letadlo bylo naštěstí obsazeno  jen z 61% a tak evakuace proběhla rychle a obešla se bez zranění. Příčinou požáru motoru bylo částečné roztržení vysokotlakého kompresoru jehož části se našly na ranveji. Výrobce motorů, americká firma General Electric, následně nařídila dodatečné prohlídky motorů GE90-76B, GE90-77B, GE90-85B, GE90-90B a  GE90-94B. Poškozený Boeing 777 byl poté opravován v Las Vegas a 26.2.2016 odletěl do Victorville k obnově nátěru. Po následné inspekci v Cardiffu bude vrácen zpět do služby.

 

3. Air Canada, 29.3.2015, Halifax, Kanada

Letoun typu Airbus A320 přistával 43 minut po půlnoci na vnitrostátní lince Toronto – Halifax. V Halifaxu v té době hustě sněžilo a viditelnost byla velmi špatná. Letoun kroužil z důvodu špatné viditelnosti několik desítek minut nad letištěm a čekal na povolení k přistání. Poté ho dostal, ale dosedl 225 metrů před začátkem ranveje do terénu, odrazil se zpět do vzduchu a urazil pozemní navigační anténu. Poté opět dosedl a došlo k odlomení podvozku a levého motoru. Poškozeno bylo rovněž křídlo a zadní část trupu. Zraněno bylo 23 osob ze 138 na palubě (132 cestujících a 5 členů posádky). Příčina nehody nebyla dosud zveřejněna, spekuluje se o tom že posádka neměla již dostatek paliva na opakování nezdařeného přiblížení.


4. Asiana Airlines, 14.4.2015, Hirošima, Japonsko

Letoun typu Airbus A320,  jihokorejské společnosti Asiana, přistával ve 20,05 místního času na letišti Hirošima. Letěl na lince ze Seoulu. Při přistání dosedl 330 metrů před prahem přistávací dráhy číslo 28 a projel soustavou navigačního zařízení, které vážně poničil. Náraz do zařízení letoun roztočil, ten se otočil o 180 stupňů a vyjel z ranveje. Skončil v trávě asi 130 metrů od ní. Na palubě letadla bylo 74 cestujících a 8 členů posádky. Při evakuaci bylo lehce zraněno 27 osob z toho 2 členové palubního personálu.  V době nehody panovalo na letišti Hirošima špatné počasí, oblačno a mlha. Letiště Hirošima má jedinou vzletovou a přistávací dráhu a piloti Airbusu A320 Asiany si vybrali pro přistání směr dráhy, který není dostatečně navigačně vybaven pro přistání v mlze.    



Foto: © http://www.wsj.com/

5. Luxair, 30.9.20015, Saarbrücken, Německo

Letoun typu Bombardier  DHC8-Q400 letěl na lince Lucemburk - Saarbrücken – Hamburk. Po mezipřistání v Saarbrückenu odstartoval Bombardier směrem do Hamburku. Okamžitě po vzletu však druhý pilot zatáhl podvozek, letadlo se v důsledku nedostatečného vztlaku prosedlo a došlo ke kontaktu zadní části trupu s ranvejí. Letoun pak doklouzal mimo dráhu. Nikdo ze 20 osob na palubě (16 cestujících a 4 členové posádky) nebyl při evakuaci zraněn. Jelikož byla tato nehoda, mimo veškerou pochybnost, chybou druhého pilota byl propuštěn ze zaměstnání. 


Zdroje:

https://aviation-safety.net/
http://avherald.com/

L+K, 02/2016