Tento článek představuje deset nejbezpečnějších „sedmihvězdičkových" aerolinek podle hodnocení  Airlineratings. Kritéria hodnocení jsou uvedena na konci článku, česká nízkonákladová společnost Smartwings hodnocena nebyla.

1. Aer Lingus, Irsko, založeno 1936, počet letadel ve flotile 51

Irská národní letecká společnost se profiluje jako nízkonákladový dopravce především na evropských letech. Na transatlantických letech do USA, kde používá flotilu sedmi Airbusů A330, poskytuje bezplatné palubní služby jako klasičtí dopravci. Poslední havárii s obětmi na životech měl 24.3.1968. Tehdy se zřítil do moře Vickers Viscount na letu EI712 Cork-Londýn. Příčina havárie nebyla dodnes objasněna. Jedna z teorií je, že byl omylem sestřelen britskou experimentální raketou. 

2. Jetstar, Austrálie, založeno 2003, počet letadel ve flotile 70

Tato mladá australská nízkonákladová společnost neměla za svou historii žádnou havárii s obětmi na životech ani incident, který by vedl k vážnějšímu poškození letadla. Společnost se zaměřuje na vnitroaustralské lety a spojení mezi Austrálií a městy v jihovýchodní Asii.

 

3. JetBlue, USA, založeno 1998, počet letadel ve flotile 205

Americký nízkonákladový dopravce neměl ve své historii žádnou havárii s obětmi na životech. Dne 21.9. 2005 postihla nehoda její Airbus A320 na lince B6 292 Burbank-New York City.  Po vzletu piloti zjistili, že nejde zatáhnout podvozek a přední podvozková noha se zasekla v o devadesát stupňů horizontálně otočené poloze.  Posádka se rozhodla nouzově přistát na letišti v Los Angeles. Při něm piloti drželi letoun nejdéle, jak jen bylo možné na zadních podvozkových nohách. Poté došlo k i dotyku přední podvozkové nohy. Vyvalil se dým, pneumatiky dřely o dráhu, následně došlo k jejich explozi a z podvozku začaly sršet jiskry od kovových ráfků. Airbus ale bezpečně zastavil a nikdo nebyl zraněn. 

Druhý, celkem komický, incident postihl JetBlue 9.8.2010. Po přistání letu B6 1052 Pittsburg – New York City steward Steven Slater vypil na ex dvě piva, ohlásil cestujícím palubním rozhlasem, že dává výpověď. Otevřel nouzový východ a před zraky překvapených pasažérů sjel nouzovým skluzem na letištní plochu.

 

4. Alaska Airlines, založena 1944, počet letadel ve flotile 112

Poslední vážná havárie postihla tuto společnost, se sídlem v Seattlu 31.1.2000. Tehdy se McDonnell Douglas MD-83 letící na letu AS 261 z mexického Puerto Vallarta do San Francisca a Seattlu. Příčinou nehody byla technická závada, při údržbě letadla nenamazaná šroubovnice ovládající  horizontální stabilizátor. Ta se zasekla a při pokusu o nouzové klesání utrhla. Letoun se zřítil oceánu, zahynulo 83 lidí.

 

5. Transavia, Nizozemsko, založena 1966, počet letadel ve flotile 35

Nizozemská, původně charterová, společnost je vlastněna skupinou Air France KLM, která ji používá jako svou nízkonákladovou odnož. Za svou existenci neměla nikdy havárii s obětmi na životech.  Nejvážnější nehoda postihla společnost na Štědrý den v roce 1997, kdy její Boeing 757-200 přistával na letu HV462 v Amsterdamu na cestě z Gran Canarie. Při tvrdém přistání v silném větru se letounu odlomila přední podvozková noha a skončil mimo dráhu. Při evakuaci nebyl nikdo zraněn a letoun byl později opraven.

6. Westjet, Kanada, založena 1996, počet letadel ve flotile 131

Westjet neměl za svou historii žádnou havárii s obětmi na životech ani incident, který by vedl k vážnějšímu poškození letadla. Létá především ne linkách v rámci Kanady. Zahraniční linky míří do USA, Karibiku a střední Ameriky. Od roku 2014 provozuje i transatlantický spoj do irského Dublinu operovaný Boeingem 737-800.

7. Pegasus, Turecko, založena 1990, počet letadel ve flotile 59

Turecká letecká společnost začínala původně také jako charterový dopravce. Za svoji dobu existence neměla žádnou havárii s obětmi na životech ani incident, který by vedl k vážnějšímu poškození letadla. Je největší tureckou soukromou leteckou společností. V roce 2014 přepravila 19,74 milionu cestujících.

8. Vueling, Španělsko, založena 2004, počet letadel ve flotile 92

Španělský nízkonákladový dopravce byl v roce 2013 zakoupen skupinou IAG, která je vlastníkem leteckých společností Iberia a British Airways. Jeho hlavní základny se nacházejí ve španělské Barceloně a italském Římě. Za svoji dobu existence neměla žádnou havárii s obětmi na životech ani incident, který by vedl k vážnějšímu poškození letadla.

9. Indigo, Indie, založena 2006, počet letadel ve flotile  95

Indický nízkonákladový dopravce provozuje pouze letadla typu Airbus A320 a je jedním z největších provozovatelů tohoto typu na světě. Provozuje v drtivé většině vnitrostátní indické lety.  Společnost neměla za svou dobu existence žádnou havárii s obětmi na lidských životech. Jediný incident, kdy došlo k poškození letounu se Indigu přihodil 11.1.2011. Tehdy tvrdě, na přední podvozkovou nohu, přistál na letišti Goa letoun z Dillí. Přesto, že systémy letadla indikovaly kapitánce letadla závadu, odletěla z poškozeným letadlem zpět do Dillí. Vyšetřováním se zjistilo, že pilotka padělala doklady, aby získala pilotní licenci.

10. Germanwings, Německo, založena 1997, počet letadel ve flotile  86

Nízkonákladová odnož německé Lufthansy, byla původně založena jako pobočka jiné německé společnosti Eurowings. Společnosti havaroval letos Airbus A320 na lince Barcelona –Dusseldorf (let 4U 9525). Příčinou nehody je pravděpodobně sebevražda pilota. Tato příčina nehody se nedá započítávat do kritérií hodnocení, jelikož se  při současných bezpečnostních opatřeních a technických standartech nedala předvídat a nedalo se jí preventivně předejít.

Další aerolinky, které získaly nejvyšší hodnocení jsou:  

Air Cairo (Egypt -létá do Prahy), Onur Air (Turecko - létá do Prahy) , Air Arabia (Spojené arabské emiráty – Sharjah), Corendon Airlines (Turecko), FlyBe (Velká Británie), Frontier Airlines (USA), Germania (Německo), Israir (Izrael), JAL Express (Japonsko) , Jeju Air (Jižní Korea), Jet Konnect (Indie), Jetstar Asia (Singapur), Jin Air (Jižní Korea), Sky Airline (Turecko), Sun Country (USA), Sunexpress (Turecko), Thomas Cook (Velká Británie), TUIfly (Německo), Volaris (Mexiko)

Kritéria hodnocení, nejvyšší možný počet získaných hvězdiček - 7 :

1/ Má společnost certifikát IOSA ? (certifikát udělovaný mezinárodní organizací leteckých dopravců –IATA na základě auditu u letecké společnosti, tento certifikát se obnovuje každé dva roky). 

Pokud společnost certifikát má, dostane 2 hvězdičky, pokud ne tak žádnou.

2/ Je společnost na black-listu aerolinek, které nesmějí létat do zemí Evropské Unie? 

Pokud ne, dostane společnost 1 hvězdičku, pokud ano tak žádnou.

Seznam leteckých společností zakázaných v EU si můžete prohlédnout zde: http://www.aviationlawyer.com/resources/faa-banned-countries/

3/ Měla společnost vážnou havárii za posledních 10 let? ? 

Pokud ne, dostane společnost 1 hvězdičku, pokud ano tak žádnou.

4/Je společnost označena americkým úřadem pro civilní letectví FAA?

Pokud ne, dostane společnost 1 hvězdičku, pokud ano tak žádnou.

FAA zakazuje letadlům registrovaných v zemích, které dle něj nesplňují bezpečnostní standardy létat ve vzdušném prostoru USA. Patří mezi ně například i Jugoslávie a Černá Hora. Kompletní seznam těchto zemí je zde. http://www.aviationlawyer.com/resources/faa-banned-countries/

5/ Pokrok státu, kde je společnost registrována , v implementaci všech 8 bezpečnostních kritérií vyhlášených Mezinárodní organizací civilního letectví ICAO? 

Všech 8 kritérií téměř implementováno - 2 hvězdičky, pokud 5-7 parametrů - 1 hvězdička, 4 a méně žádná hvězdička.

Osm kritérií se týká:

-          Letecké legislativy

-          Organizace

-          Povolení k provozování letecké přepravy

-          Podmínek k provozování letecké dopravy

-          Způsobilosti posuzování letuschopnosti v zemi registrovaných letadel

-          Vyšetřování leteckých nehod

-          Řízení letového provozu

-          Vybavení a provozu letišť

Detailní informace a porovnání včetně České Republiky jsou zde:http://www.icao.int/safety/Pages/USOAP-Results.aspx

6/ Byla letadlová flotila společnosti uzemněna národním úřadem pro civilní letectví ve státě, kde je registrována, v posledních pěti letech?

Pokud ano, odebírá se jedna hvězdička.

7/Provozuje společnost pouze v Rusku (Sovětském Svazu) vyrobená letadla? 

Pokud ano odebírá se jedna hvězdička

(toto hodnocení, je ale v dnešní době poněkud zavádějící. Mělo smysl ještě naposledy před cca deseti lety. Tehdy ještě v Rusku a nástupnických zemích SSSR, létaly některé aerolinie s letadly ve skutečně špatném technickém stavu).