Koncem března 2010 došlo na Islandu k explozi sopky pojmenované Eyjafjallajökull. Výbuch sopky není na tomto ostrově vyjímečnou událostí a byl hodnocen jako mírný. Dne 14.4.2010 však došlo ke druhé explozi, která byla tak intenzivní, že vyvrhla sopečný popel až do výše několika kilometrů.

Vzhledem k tomu, že vulkanický prach může vážně poškodit proudové letecké motory, což se ukázalo v roce 1982, kdy došlo k výpadku všech čtyř motorů Boeingu 747 letecké společnosti British Airways, který prolétal vulkanickým mračnem na Indonésií.

Kvůli východnímu směru větru se začal sopečný prach přesouvat nad Evropu a  začalo bezprecedentní uzavírání vzdušných prostorů jednotlivých států nad Evropou.

Na základě nařízení regulačních úřadů, přestaly služby řízení letového provozu navigovat letadla nad územím zasaženým sopečným prachem. Jako první byly dne 14.4. postiženy Island s Norskem, dne 15.4. Skotsko a pak celá Velká Británie.

Během 8 dnů trvajících restrikcí po celé Evropě bylo zrušeno celkem 104 000 letů a neodcestovalo přes 10 000 000 cestujících. Na letištích bylo uzemněno tisíce letadel, jejich provozovatelé se je snažili všemožně zakrýt, tak aby neviditelný prach nepronikl do důležitých částí letadla, zejména pak motorů.  Situace se začala vracet k normálu až po 22.4. Eyjafjallajökull zahrozil ještě jednou explozí během května 2010, její následky, ale již nebyly tak dalekosáhlé, bylo zrušeno “jen” 7000 letů.

 

 

Foto: Bjarki Sigursveinsson (CC BY-SA 3.0), Maarten Visser (CC BY-SA 2.0), Nick Barlin -www.airliners.net