Dne 14.11. 1996 vzlétl na letiště v americkém Mojave prototyp prvního proudového letounu celokompozitové konstrukce na světě. Návrh letounu s tímto prvenstvím připravila firma VisionAire. Koncepce nového letadla byla důkladně zkoušena, firma dokonce vyrobila dva bezpilotní zmenšené modely.

Vlastní stavba prototypu byla svěřena firmě, která měla s kompozity velké zkušenosti – Scaled Composites Burta Rutana. První exemplář s registrací N247VA byl dokončen na podzim 1996 a poté zalétán piloty D.Shanem a J.Karkowem. První let trval 57 minut a stroj při něm nastoupal do výšky 3000 metrů a dosáhl rychlosti 287 km/h. Letoun měl po celou dobu letu vysunutý podvozek. Obchodní letoun Vantage byl určen pro 1 pilota  a 6 cestujících v přetlakové kabině. Křídlo mělo mírný dopředný šíp a bylo vybaveno křidélky a klapkami. Jeho vnitřní část tvořily integrální palivové nádrže. Pohonnou jednotku tvořil jeden turbodmychadlový motor typu Pratt & Whitney JT15D-5 o tahu 12,9 kN. Scaled Composites pracovali na dalších dvou letových prototypech, čtvrtý stroj měl sloužit pro pozemní statické zkoušky. Sériová výroba měla probíhat v Montrose v Coloradu, cena nového Vantage měla činit 1,65 milionu dolarů, což mělo být skoro o polovině méně, než stále konkurenční Cessna Citation.

Během zkoušek se ale objevily problémy s aerodynamikou a stroj musel být přepracován.  Vývojové práce se ale protahovaly a firmě Visionaire došly finance. Do vývoje letounu Vantage již vložila 110 milionů dolarů a dalších 125 milionů bylo potřeba k dokončení certifikace. Visionaire tak prodala v roce 2003 projekt firmě Eviation. Ta chtěla projekt předělat na dvoumotorový letoun pro 8 cestujících. Záměr se ale nepodařil a v roce 2013 zakoupila prototyp opět firma Visionaire, která ho zase předělala na jednomotorový. Visionaire, ale opět postrádala dostatek financí na certifikaci stroje a tak byl letoun Vantage uskladněn.

 

Foto: © Aviation Week

Rozpětí 14,48 m
Délka 12,53 m
Výška 4,37 m
Maximální vzletová hmotnost 3719 kg
Cestovní rychlost  463 km/h
Dolet 1851 km
Počet cestujících v typické konfiguraci 5
Počet členů letové posádky 1
Motory 1x Williams FJ44-3AP, tah 13,54 kN