V roce 1967 založili v Las Vegas Američané J.E. Morgan, F. Snow a T. Grohs spolu s dalšími společníky firmu na výrobu letadel nazvanou Jet Craft Ltd. Jejich záměr byl vklínit se mezi výrobce tehdy vznikající kategorie proudových dopravních letadel a udělat si tam také své „místečko na slunci“. Na letišti McCarren v Nevadě byla postavena rozsáhlá výrobní hala s dílnami a prostory pro konstruktéry. Konstruktéři firmy Jet Craft zde začali pracovat na dvoumotorovém stroji pro maximálně 17 cestujících. Avšak přípravné práce ještě nebyly dokončeny a netrpěliví investoři se vrhli na jinou aktivitu.

V té době totiž začalo britské královské vojenské letectvo RAF vyřazovat značné množství cvičných letadel De Havilland Vampire T.11 ve velmi dobrém stavu a za nízké ceny. Než aby tedy firma Jet Craft vyvíjela nový obchodní proudový letoun zcela z ničeho, vznikl nápad použít části letadel Vampire pro konstrukci civilního letadla. Jako první demonstrátor posloužil typ Jet Craft MJ-T1, což byl vlastně standartní vojenský cvičný Vampire T.11, u kterého vojenské vybavení nahradilo civilní.

V Las Vegas ale vznikala náročnější přestavba označená MJ-II. Letoun sice vycházel z vojenského Vampiru, ale měl úplně novou trupovou gondolu s třemi páry sedadel pro cestující.

Vodorovná ocasní plocha měla větší rozpětí a stroj dostal i novou pohonnou jednotku. Původní proudový motor typu De Havilland Goblin o tahu 14,7 kN, nahradil rovněž britský letoun Rolls-Royce Viper 522 o tahu po 15,1 kN. Na výrobě prototypu se podílela také britská firma Aviation Traders (autor přestavby letadel Douglas DC-4 na dvoupatrové ATL-98 Carvair), která hodlala obchodní typ nabízet pod názvem Mystery Jet.

První prototyp byl předváděn v roce 1969 na aerosalonu v Paříži, zákazníci se však báli jeho jednomotorové konfigurace a tak se nenašel ani jediný. Prototyp byla ale prodán do soukromých rukou a dolétal až koncem 80. let minulého století.

ilustrace © http://www.vintagewings.ca

 

Rozpětí 11,60 m
Délka 12,14 m
Výška 2,62 m
Maximální vzletová hmotnost 5445 kg
Cestovní rychlost  740 km/h
Dolet 1930 km
Typický počet cestujících 4-6
Počet členů letové posádky 2
Motory 1x Rolls Royce Viper 522, tah 15,1 kN

 

Zdroj: L+K 1997, 25-26