Stroj výrobního čísla 014 mířil dne 4.11.2010 na lince QF32 ze Singapuru do Sydney. Na palubě se nacházelo 440 cestujících a 29 členů posádky. Nikdo z nich netušil, že se stanou za okamžik svědky dramatických okamžiků. Airbus A380 registrace VH-OQA se vznesl ze singapurského letiště Changi a zamířil do Austrálie. Posádce velel Richard de Crespigny , zkušený pilot s více než 15 000 nalétanými hodinami a létající 35 let u společnosti Qantas

Šest minut po startu nad ostrovem Batam se ozvala exploze a posádka nahlásila stav nouze. Vybuchl motor číslo 2 (typu Rolls – Royce Trent), nacházející se na vnitřní straně levého křídla.  V pilotní kabině začaly systémy chrlit na piloty chybové hlášky. Úlomky motoru prorazily díru do křídla a poškodily palivovou nádrž. Další hodinu a 46 minut letoun kroužil nad letištěm Changi, než se piloti rozhodli s poškozeným a přetíženým letadlem přistát. A380 byl totiž plně natankován na let do Austrálie a přistávací hmosnost byla přes 50 tun nad limit.

Letoun dosedl na dráhu rychlostí o 60 km/h větší, než byla standartní přistávací rychlost Airbusu A380, díky čemuž se roztrhla 4 kola na hlavním podvozku. Po zastavení navíc nešel posádce vypnout motor číslo 1. Z poškozených nádrží teklo palivo a hrozilo, že se vznítí od rozžhavených brzd podvozku. Evakuace letadla proběhla jedním východem na pravé straně letadla, pomocí přistavených schodů od hasičů. Ti již v té době kontrolovali situace na druhé straně letadla, kde se nacházel roztržený motor a motor, který nešel vypnout (při následném vyšetřování se zjistilo, že úlomek z explodovaného motoru číslo 2 přeťal kabely ovládání motoru číslo 1).

Do vyšetřování příčin závady se ihned zapojila letecká společnost Qantas, nejrůznější komise, výrobce letounu Airbus a výrobce motorů, britský Rolls – Royce. Vyšetřování bylo ztíženo faktem, že část motoru chyběla, pravděpodobně spadla do oceánu.  Vyšetřovací komise evropské agentury EASA ale brzy dospěla k závěru, že poruchu motorů a následnou explozi způsobil vytékající olej, který se vznítil.  Došlo totiž k prasknutí spoje olejového vedení (potrubí). Tuto závadu následně potvrdil výrobce motorů Rolls Royce.

Komise poté nařídila leteckým společnostem zkontrolovat motory Trent 900 a odstavit ta letadla, u kterých bude zjištěn nezvyklý úbytek oleje.

Společnost Qantas ihned po nehodě letounu registrace VH-OQA všechny svoje A380 odstavila. Z bezpečnostních důvodů uzemnily A380, poháněné motory Trent 900 i Lufthansa a Singapore Airlines. Lufthansa při kontrolách svých A380 žádné závady nezjistila, zato Singapore Airlines musely 3 letadla opravit. Odstávka se netýkala leteckých společností Emirates a Air France, jejichž letouny byly poháněny motory Engine Alliance GP7000. Jiné aerolinky v té době A380 neprovozovaly.

Qantas obnovil provoz letadel A380 již 27.11.2010. Firma Rolls-Royce nakonec poslala australskému dopravci odškodné ve výši 100 milionů dolarů. Oprava poškozeného letadla registrace  VH-OQA nakonec trvala rok a půl a byla provedena v dílnách Singapore Airlines. 



Foto:  Adrian Pingstone - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6943260



Foto: © Australian Transport Safety Bureau