Dnes jsou krátkodobější pronájmy letadel z kontinentu na kontinent běžné. Jedním z příkladů je letecká společnost Smartwings, která v zimním období pro nadbytek kapacity pronajímá svá letadla do Kanady a naopak v letní sezóně míří letadla z amerického kontinentu na pronájem do Evropy. Před 30 lety ovšem tyto pronájmy tak běžné nebyly. Jednou z vyjímek byla letecká společnost Faucett Perú, od které si, za účelem pokrytí zvýšené letní poptávky, pronajala v roce 1990 letoun Boeing 727-200 společnost Air Malta.

Letoun, vyrobený v roce 1969 registrace OB-1303, přeletěla posádka společnosti Faucett v dubnu 1990 z Limy přes Miami, Gander, Keflavík a Milán do La Vallety na Maltě. Piloti společnosti Faucett létali s Boeingem 727 pro Air Malta (rovněž ve zbarvení Air Malta) také po celou letní sezónu do nejrůznějších evropských destinací. Dne 10.11.1990 skončila nájemní smlouva a letoun se vydal i s posádkami a mechaniky společnosti Faucett zpět do své domoviny. Na palubě letadla se nacházelo celkem 16 osob, včetně rodinných příslušníků, které měli někteří zaměstnanci Faucett Perú na Maltě sebou.

Stroj absolvoval první mezipřistání pro palivo na letišti Milán Malpensa a poté pokračoval do Keflavíku na Islandu, kde došlo k dalšímu dotankování. Následně měl letoun překonat Atlantický oceán a přistát v pobřežním kanadském městě Ganderu pro další doplnění paliva. Boeing 727 odstartoval z Keflavíku ve 13:16 a zamířil k americké pevnině, kam měl dorazit zhruba po 3 hodinách letu. Avšak nedorazil a 30 minut poté, co měl již Boeing 727 stát na stojánce letiště v Ganderu obdržel dispečer kanadského řízení letového provozu zprávu od dvou letadel společností TWA a American Airlines, jejichž piloti zachytili při letu nad oceánem rádiovou zprávu od letadla společnosti Faucett. Podle zprávy se letoun nacházel ve výšce 3000 stop (cca 900 metrů) docházelo mu palivo a chystal se na nouzové přistání na mořskou hladinu.

Jaká byla příčina zmizení Boeing 727 se nikdy nepodařilo přesně určit. Posádka mohla udělat navigační chybu a uletět větší vzdálenost, než předpokládala. Další možností je silný protivítr, se kterým posádka nezkušená při přeletech Atlantického oceánu nepočítala. Třetí možností mohla být závada na palivovém systému nebo únik paliva z nádrží.

Skutečnou příčinu havárie se pravděpodobně již nikdy nedozvíme, jelikož z letadla nebyla nalezena ani nejmenší část. Pravdou je, že pátrání po letadle nebylo příliš intenzivní a přístup společnosti Faucett Perú byl liknavý.

Informace o počtu osob na palubě se lišili, jednoduše řečeno, společnost Faucett Perú nevěděla kolik osob se na palubě jejího letadla nacházelo. Nejdříve deklarovala 18 zmizelých, posléze počet upravila na 15, jelikož prý 3 osoby vystoupili v Keflavíku. Nakonec se počet obětí ustálil na čísle 16.

Pátrání po letounu bylo vyhlášeno, až po několika hodinách poté, co stroj nedorazil na místo plánovaného mezipřistání v kanadském Ganderu. Kanadské letectvo vyslalo po plánované trase letu Boeingu společnosti Faucett stroj CP-140 Aurora (kanadské označení typu Lockheed P-3 Orion), 3 vrtulníky CH-133 Labrador (kanadské označení typu Boeing Vertol CH-46 Sea Knight) a několik lodí. Pátrací skupina údajně zachytila signál z černé skříňky, ale místo odkud pocházel nedokázala určit (v následujícím roce americký úřad NTSB, který byl rovněž ve vyšetřování zmizení letadla zainteresován, jako úřad země výrobce letadla, vydal prohlášení, že černé skříňky letadla nebyl nouzovým vysílače polohy (ELT) vůbec vybaveny). Místo havárie letadla se podle Kanaďanů nacházelo přibližně 300 kilometrů od pobřeží.

Vyšetřovatelé nakonec došli k závěru, že se piloti pokusili s letadlem nouzově přistát na mořskou hladinu, což se jim možná podařilo. Stroj se poté rychle potopil, aniž by z Boeingu dokázal kdokoliv uniknout. To by nasvědčovalo absenci jakýchkoliv trosek na hladině, které by se pravděpodobně objevily, pokud by se stroj ve vysoké rychlosti roztříštil o vodní hladinu. I když 11.9.1990 panovalo u kanadského pobřeží poměrně dobré počasí, Kanadské letectvo tvrdilo, že ve zpěněných bílých vlnách by bylo těžké trosky bílého letounu rozeznat (letounu byly před přeletem bílou barvou přestříkány nápisy a výsostné znaky Air Malta).

Příčina zmizení letadla Boeing 727-200 společnosti Faucett Peru zůstává i více než 30 letech nezodpovězena.

Inkriminovaný Boeing 727 při službě u Air Malta v létě 1990 (foto: Simon Butler CC BY-SA 2.0)

 

Boeing 727 letecké společnosti Faucett Perú (ilustrační foto: Kambui CC BY-SA 2.0)